Εισαγωγή στo Airsoft

Τα τελευταία χρόνια ένα νέο άθλημα έχει “εξαπλωθεί” στην Ελλάδα, το οποία ονομάζεται Αεροσφαίρηση ή αλλιώς Airsoft. Τι λοιπόν είναι αυτή η νέα αθλητική δραστηριότητα και ποιες αξίες πρεσβεύει;

Η Αεροσφαίρηση λοιπόν, που συναντάται για πρώτη φορά στην Ιαπωνία της δεκαετίας του 1980, ουσιαστικά είναι ένα πολεμικό παιχνίδι με ηλεκτρικά ή αεριούχα αεροβόλα συγκεκριμένων προδιαγραφών “εκσφενδονίζουν” πλαστικά σφαιρίδια. Τα σφαιρίδια αυτά είναι ακίνδυνα για τους αθλούμενους αφού χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερη ασθενή ισχύ τους. Οι αγώνες Airsoft απαρτίζονται από 2 συνήθως ομάδες, που η κάθε μία προσπαθεί να επιτύχει τους σκοπούς της, οι οποίοι ποικίλουν ανάλογα με το σενάριο του παιχνιδιού, το οποίο στοχεύει στην ψυχαγωγία και στην διασκέδαση των παικτών.

Οι τρεις βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η Αεροσφαίριση είναι η τιμιότητα, η ευγενής άμιλλα και βέβαια το αίσθημα του αθλητικού ιδεώδους. Ειδικότερα για έναν καινούριο παίχτη το παιχνίδι είναι ένα σύστημα τιμής που προβλέπει ότι ο κάθε αεροσφαιριστής βασίζεται στην ειλικρίνεια και στην πνευματική άμιλλα της τιμιότητας.

Το Airsoft κάνει αισθητή την παρουσία του και στην Πάτρα μέσω του Αθλητικού Συλλόγου Ανταγωνιστικής Αεροσφαίρισης Ελλάδος (ΑΣΑΑΕ), ο οποίος έχει ως σκοπό να καταστήσει με κάθε μέσο γνωστή στο ευρύ κοινό την σπουδαιότητα της Αεροσφαίρισης, την δημιουργία αθλητικής συνείδησης και την διάδοση του αεροσφαιριστικού πνεύματος στην Ελλάδα, ιδίως προς την νεολαία. Φυσικά συμβάλει δια των μελών και αθλητών του, από κοινού μετά της πολιτείας στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, του εθνικού πλούτου με συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κτλ.

Τι είναι Airsoft?

Airsoft ή αλλιώς Αεροσφαίριση είναι μία ανταγωνιστική αθλητική δραστηριότητα, η οποία χαρακτηρίζεται από το ομαδικό πνεύμα το οποίο είναι απαραίτητο για την ομαλή διεξαγωγή του. Στην αεροσφαίριση χρησιμοποιούνται αεροβόλα, τα οποία χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερα χαμηλή ισχύ τους και εκτοξεύουν μικρές, πλαστικές μπίλιες 6mm, χαμηλής μάζας.

Η διαδικασία του παιχνιδιού ξεκινάει με την ομαδοποίηση των παικτών σε 2 ή περισσότερες ομάδες, συνήθως ανάλογα με την ενδυμασία τους. Οι στόχοι της κάθε ομάδας ποικίλουν ανάλογα με το εκάστοτε σενάριο παιχνιδιού, αλλά ένας από τους βασικούς στόχους κάθε παιχνιδιού είναι να η μία ομάδα να πετύχει και να «βγάλει εκτός» παιχνιδιού τους παίκτες της αντίπαλης ομάδας.

Ένας παίκτης βγαίνει εκτός παιχνιδιού, προσωρινά ή μόνιμα αναλόγως το σενάριο, αν χτυπηθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος του από μπίλια. Την στιγμή πού έχει καταλάβει το χτύπημα, οφείλει να υποδείξει ότι είναι εκτός παιχνιδιού φωνάζοντας δυνατά “HIT” ή “ΕΞΩ”, ενώ βγάζει ένα κόκκινο μαντήλι για να υποδείξει και σε μεγαλύτερες αποστάσεις ότι είναι ανενεργός. Για αυτό ακριβώς το Airsoft είναι μια αθλητική δραστηριότητα που απαρτίζεται από έντιμους και φιλαθλητικούς παίκτες, που δεν διστάζουν να ικανοποιούν τον συναθλητή τους με την επιβεβαίωση μιας επιτυχούς βολής πάνω τους.

Πολλοί συγχέουν την αεροσφαίριση με το Paintball ή άλλα αθλήματα που χρειάζονται σκοπευτική ικανότητα, αλλά είναι μία εντελώς διαφορετική δραστηριότητα.

Στην αεροσφαίριση εκτός από την σκοπευτική ικανότητα με τα ιδιαίτερα αδύναμα αεροβόλα που χρησιμοποιούνται, ο αθλητής αεροσφαίρισης θα πρέπει να συνεργαστεί όχι μόνο με τους συμπαίκτες του, αλλά και με το ευρύτερο περιβάλλον που μπορεί να είναι δασικό, αστικό ή εσωτερικού χώρου. Είναι απαραίτητο να σέβεται το περιβάλλον και να προσπαθεί να το διατηρεί σε άριστη κατάσταση.

Βασική προϋπόθεση για την αεροσφαίριση επίσης είναι και η ασφάλεια. Απαραίτητα μέσα ασφαλείας είναι να φορούν οι αθλητές ειδικά γυαλιά προστασίας, προστατευτικό μέσο προσώπου, ρούχα χοντρής ύφανσης και μπότες. Όλα αυτά τα μέτρα ασφαλείας είναι απαραίτητα λόγω της, πολλές φορές, απρόβλεπτης μορφολογίας του εδάφους αλλά και της ιδιαιτερότητας του αθλήματος. Γι’αυτούς τους λόγους το Airsoft συγκαταλέγεται στα Extreme Sports, που όμως τηρουμένων των μέτρων ασφαλείας δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για τους αθλούμενους αλλά και για το περιβάλλον διεξαγωγής.

Κανόνες Airsoft

Ενημερωτικός κατάλογος Κανόνων νέων Παιχτών.

  1. Δεν βγάζουμε ΠΟΤΕ και για κανένα λόγο τα γυαλιά μας. Είτε εντός, είτε εκτός του πεδίου. Βγάζουμε τα γυαλιά μόνο όταν ειπωθεί από τον υπεύθυνο ασφαλείας.
  2. Εάν χτυπηθούμε σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος μας, συμπεριλαμβανομένου και του εξοπλισμού μας, σηκώνουμε το κόκκινο πανί και φωνάζουμε δυνατά ΕΞΩ.
  3. Όταν είμαστε σίγουροι πως πετύχαμε κάποιο παίκτη, αλλά αυτός δεν βγαίνει, τότε φωνάζοντας CALL OUT και το όνομα του παίκτη βγαίνουμε αμφότεροι εκτός παιχνιδιού και χωρίς περαιτέρω συζητήσεις πηγαίνουμε για Respawn ή περιμένουμε για Medic (κάτι που καθορίζεται από το εκάστοτε Κατηγορίας Airsoft /σενάριο).
  4. Οποιαδήποτε βολή κατά την οποία δεν έχουμε άμεση οπτική επαφή με τον αντίπαλο παίκτη μέσω των σκοπευτικών του όπλου, θεωρείται τυφλή βολή.
  5. ΤΥΦΛΟΣ: Αν υπάρχει στο πεδίο άτομο χωρίς γυαλιά(είτε συναθλητής μας είτε άγνωστος) φωνάζουμε ΤΥΦΛΟΣ και το μεταδίδουμε, ώστε να το ακούσουν όλοι και να σταματήσει αυτομάτως το παιχνίδι. Συνεχίζουμε μόνο όταν το άτομο έχει απομακρυνθεί από το πεδίο, κάτι που θα ανακοινωθεί από τον υπεύθυνο ασφαλείας.
  6. Τα άτομα που έχουν χτυπηθεί και βρίσκονται εκτός παιχνιδιού δεν μιλούν και δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση τους “ενεργούς” συμπαίκτες τους.
  7. Safe Zone: Είναι ο χώρος διαλείμματος. Πριν μεταβούμε σε αυτόν λαμβάνουμε μέτρα ασφαλείας: βγάζουμε το γεμιστήρα και ρίχνουμε 2-3 ριπές στον αέρα. Έπειτα αφήνουμε το όπλο στον προκαθορισμένο χώρο.
  8. Οποιαδήποτε αμφιβολία ή απορία θα λύνεται μετά το τέλος του παιχνιδιού και πάντα με την παρουσία του πενταμελούς διοικητικού συμβουλίου.
  9. Το Δ.Σ. έχει κάθε δικαίωμα να απομακρύνει κάποιο παίκτη από τα παιχνίδια κατά την κρίση του.